De brand op sportpark Het Noorden..


De brand op sportpark het Noorden..

Zaterdag 17 september woedde er een enorme brand op sportpark het Noorden. De kantines van zowel VV Groningen, VV Potetos als Kids United zijn verwoest. Veel materialen zijn verloren gegaan. De schade is enorm. Voor even was de situatie grillig, zou VVK ook alles kwijtraken? Gelukkig is dat alles bespaard gebleven. Het meest bizarre aan dit verhaal is dat ik met verschillende partijen in de wijk in gesprek was over de overlast op het sportpark.

Vrijdagavond, ik sluit mijn week af met een afspraak in Het Poortje. Een interessante ontwikkeling voor mij als vrijwilligersmakelaar. De volgende ochtend ontwaak ik moeizaam. Langzaam kijk ik richting mijn telefoon, en zie mijn beeld continu verspringen. Ik besluit toch te kijken. 12 oproepen gemist, en een stroom aan appjes. Brand, in Selwerd! Ik begin verder te lezen. Nee, nee, nee… roep ik! Brand op Sportpark het Noorden. Shit, ik moet er onmiddellijk naar toe en hijs mijzelf in de kleren.

Op het sportpark aangekomen tref ik een enorme ravage aan. Ik zie mensen vol ongeloof, woede en verdriet toe kijken. Er wordt chaotisch en paniekerig heen en weer gerend. Het roept veel vragen en onzekerheid op. Toe kijken is eigenlijk het enige wat je kan doen bij een brand. De machteloosheid is groot, want je wilt van alles, maar je kunt niks doen. Ondertussen gaan persoonlijke herinneringen en clubhistorie in rook op. Sportpark het Noorden, met voetbal als bindende factor, is gedeeltelijk verwoest. Dat doet pijn.

Zaterdagmiddag, ik lunch met wat jongens uit mijn team. Om afleiding te zoeken besluiten we een potje te tennissen. De hele tijd denk ik, ‘we moeten iets doen!’. De gedachte dat de clubs in onzekerheid verkeren laat mij niet los. Later die middag komen we samen.

De emoties lopen hoog op, begrijpelijk na een brand. Het ongeloof is er en zal nog wel even aanblijven. Er is veel hulp van verschillende partijen voor Kids United. Een mooi gebaar, maar voor de andere sportverenigingen, die ook een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappij, is de schade misschien nog wel groter. Hier en daar roept dat wat frustratie op. Begrijpelijk, want zoals Johan Staal mooi verwoordde in zijn column; “Acties voor sportpark het Noorden prima, maar dan voor alle gedupeerden.”. Waardoor ik besluit het heft in handen te nemen.

Communicatie richting instanties
Ok, wat kan ik doen? Ik heb een groot netwerk, biedt verenigingsondersteuning, ben vrijwilligersmakelaar en draag bij aan maatschappelijke ontwikkeling. Dat vind ik belangrijk. Eerlijk, samen, duurzaam en transparant. Ik besluit mijn netwerk volledig te benutten en contact op te nemen met verschillende partijen. Blij word ik, als ik zondag het nieuwsbericht lees dat Kids United de collecte deelt.

Binding en betrokkenheid
Het is ontzettend mooi om te zien hoe iedereen in beweging komt en initiatieven neemt ten gunste van de getroffen verenigingen. Leden, oud-leden, vrijwilligers, iedereen die wat wil doen. VVK, die haar kantine beschikbaar stelt. De belangstelling na de brand van de burgemeester en wethouder naar de verenigingen toe. Vooral ook lof voor de gemeente, die er mede voor heeft gezorgd, dat er direct weer gevoetbald kon worden.

Er zijn veel sportverenigingen die een collecte opzetten of de bierprijs verhogen. De gezamenlijke collecte van FC Groningen. Een aankomend benefietconcert op Sportpark het Noorden. De binding in de wijk en de rol van Albert Heijn Selwerd, die de opbrengst van de emballagezuil tijdelijk beschikbaar stelt aan de getroffen verenigingen.

Er is in samenwerking met Sportkoepel een oproep gedaan naar de sportverenigingen in Groningen om een helpende hand te bieden. Geweldig om te zien hoe hier gehoor aan is gegeven. Hoe iedereen in Groningen wil helpen.

De toekomst
De brand, het zorgt voor onzekerheid en veel vragen bij de getroffen verenigingen. De toekomst is tijdelijk onzeker. Het zorgt tegelijkertijd voor betrokkenheid, binding en een samenwerking. Een gemeenschappelijk belang, de wederopbouw van het sportpark. Dat is het allerbelangrijkste.

Het toont aan dat er ontzettend veel maatschappelijke veerkracht is. Ik heb sterk de overtuiging dat we dit vaker kunnen benutten. Wat zou het mooi zijn, als we dit gevoel met zijn allen kunnen vasthouden.  Laat dit een begin zijn, om samen vaker op zoek te gaan naar het gemeenschappelijk belang.

Ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen, de verenigingen hierbij te ondersteunen. Alleen ga je sneller, maar samen komen we verder. Zo dragen we allemaal op een positieve manier bij aan maatschappelijke ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *