Er was eens…

‘De geschiedenis van een man die als kind droomde van een voetbalcarrière en die nu, jaren later, scoort door sport en inwoners uit de wijk met elkaar te verbinden’

Het begon met een droom

Hoe is de Verenigbare Club ontstaan? Door een kleine jongen met een droom. Zijn naam was Patrick Kampherbeek. Hij werd geboren in 1985, in de wijk Beijum in Groningen. Al op jonge leeftijd was hij geobsedeerd door voetbal. Hij was niet te stoppen. Ieder moment spendeerde de jongen aan voetbal. In de pauze, na de schoolbel en natuurlijk op zijn voetbaltraining. Al snel werd Patrick namelijk lid van een sportvereniging VV Noordwolde. Met zijn enorme passie voor de sport werkte hij dag in, dag uit, aan zijn droom. Een voetballer worden zoals Johan Cruijff, dat was zijn droom.

Er zijn meer jongens met dromen zoals de zijne. Maar iedereen weet dat zo’n carrière niet voor iedereen weggelegd is. Patrick bleef echter voetballen. Ook nadat hij wist dat hij zijn droom als topvoetballer op moest geven. Hij speelde bij steeds verschillende voetbalverenigingen in de stad Groningen. Waar oog was voor een ‘mooi potje voetbal’, maar waar plezier en samenspel het belangrijkste was.

Zijn eerste baan

Patrick bleef zich ook door zijn studie verbinden aan sport. Hij rondde succesvol de ALO af aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Ondertussen speelde hij bij verschillende voetbalclubs zoals V.V. Mamio. Na zijn afstuderen vond Patrick zijn eerste baan bij Abiant/Lycurgus. Hier mocht hij als commercieel manager aan de slag. Sport op topniveau bleef lonken.

Deceptie

Helaas was er geen langdurige plek voor Patrick bij de volleybalclub. Patrick ging daarom een andere richting uit en werkte een aantal jaren voor de Rabobank. Maar het werd hem duidelijk dat een baan bij een bank niet bij hem paste. Hij moest op zoek naar iets anders.

‘Sport moet het zijn’

Terwijl hij nadacht over wat hij graag zou willen bleef ‘iets met sport’ hangen. Maar wat dan? Patrick voetbalt inmiddels al een aantal jaren actief in het eerste team van voetbalvereniging Potetos in de wijk Selwerd. Hij gaf zijn baan bij de Rabobank op en besloot na te denken over zijn toekomst. Door het stoppen met werken hield hij tijd over. Daarvan investeerde hij een gedeelte bij zijn voetbalvereniging.

Ook werd Patrick op allerlei andere manieren actief in de samenleving. ViaHumanitas werd hij ‘maatje’ van iemand. Van iemand die het tijdelijk moeilijk heeft en wel wat ondersteuning kan gebruiken. Zijn maatje geeft bij Patrick aan graag meer te willen sporten. Patrick stapt vanaf dat moment iedere week met zijn maatje op de fiets naar de sportschool. Het triggert hem opnieuw; sport is voor iedereen belangrijk.

Het eerste idee

Het eerste idee was ontstaan, iets met sport moest het worden. Hij wilde er graag zorg voor dragen dat iedereen die wil, in gelegenheid moet zijn om actief te zijn bij een sportvereniging. Patrick merkte dat het niet eens altijd om het sporten gaat. Meer bewegen is natuurlijk altijd goed. Maar Patrick ontdekte dat het ook draait om participatie; het meedoen en meetellen in de samenleving.

Plannen maken

Zijn plan was geboren. Door middel van sport, mensen uit de wijk met elkaar verbinden. Patrick dacht zijn idee uit. In totaal sprak hij met wel tachtig verschillende personen. Vanuit allerlei organisaties en verenigingen. Iedereen was enthousiast over zijn idee.

Buro Bries

In Buro Bries vond hij een partner. Bries is een initiatief van een groep totaal verschillende ondernemers. Bries helpt ondernemers om een bedrijf te ontwikkelen vanuit je visie. Zij kijken verder dan je product, of de dienst die je wilt verlenen. Ze kijken naar wie je bent, wat je drijft en wat je talenten zijn. Dit opstapje kon Patrick goed gebruiken bij zijn beginnende onderneming. Rik Sijm werd Patrick zijn persoonlijke coach en ondersteunde zijn idee vanaf dat moment volledig.

Inschrijven als ZZP-er

De knoop werd definitief doorgehakt. Patrick stapte naar de Kamer van Koophandel om zich in te schrijven als ZZP-er. Met als doel om sportverenigingen een sociale ontmoetingsplek in de wijk te laten zijn. Door aan te jagen en te verbinden. Door te adviseren en te ondersteunen. Zowel wijkbewoners als sportverenigingen. Sportverenigingen kunnen namelijk heel veel mensen verbinden in de wijk. Mensen die al een baan hebben, maar ook mensen die om wat voor reden dan ook een afstand tot de arbeidsmarkt hebben gekregen. Dankzij de inzet van de Verenigbare Club wil Patrick in de toekomst de sportclubs in de stad Groningen in maatschappelijk en sociaal opzicht versterken.

De eerste successen

Door hard werken behaalde Patrick al snel succes. Het lukte hem binnen een afzienbare tijd om maar liefst elf inwoners uit de wijk Selwerd te verbinden aan een sportvereniging. De ene persoon startte met een participatiebaan als barman, de ander als beveiliger. De mensen zijn dus niet meer gaan bewegen, maar krijgen wel meer sociale contacten, structuur in hun leven en steun van een dankbare voetbalvereniging. Patrick wil zich hiervoor sterk blijven maken.

Patrick zijn dromen nu

Het is nu Patrick zijn doel om sportverenigingen een sociale ontmoetingsplek in de wijk te maken. Omdat Patrick vindt dat sport mensen met elkaar verbindt. Zo kan iedereen participeren. Met het creëren van een ontmoetingsplek gelooft Patrick dat wijkinwoners zich zelfverzekerder kunnen voelen van hun plek in de samenleving. Patrick heeft gemerkt dat sportverenigingen dan niet alleen zelfstandiger en levendiger worden, maar dat het bijdraagt aan maatschappelijke en sociale ontwikkelingen in de wijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *